Uttalelse: Smittevern uten personvern

Foto: iStock

Uttalelse: Smittevern uten personvern

Vedtatt på hovedstyremøtet i Oslo Venstre 28.05.20:

Oslo Venstre mener det er svært problematisk at viktige personvernhensyn er satt til side med Smittestopp-appen. Digitale verktøy kan vise seg å være viktige i kampen mot koronaviruset, men det er nettopp i krisetider det er størst behov for gjensidig tillit og individets rett til personvern. Personvernet er en grunnleggende liberal verdi, og ved å stå opp for denne bidrar vi til større tillit og legitimitet, noe som gjør at flere ønsker å bli med på dugnaden.

Smittestopp-appen baserer seg blant annet på sentral lagring av lokasjonsdata for den individuelle brukeren, noe som er en svært inngripende form for overvåkning. Det Europeiske personvernrådet (EDPB) er tydelige på at dette ikke er nødvendig for å drive med digital smittesporing. De fremhever at dette vil bryte med dataminimeringsprinsippet og samtidig være en stor sikkerhets- og personvernrisiko. Myndighetene oppgir at dataene vil bli brukt til å “følge enda bedre med på om tiltakene mot koronaviruset virker”. Dataene er unektelig “kjekt å ha” til dette formålet, men er det virkelig nødvendig med en så inngripende individuell sporing av store deler av befolkningen av denne grunnen.

Vi mener appen bør rendyrkes til smittesporingsformål slik at en unngår massiv lagring av individuelle lokasjonsdata, i tråd med europeiske anbefalinger. Vi mener det bør vurderes andre mindre inngripende metoder for analyseformål. For å ha tillit til appen bør også kildekoden være åpen, igjen i tråd med anbefalingene fra EDPB.

Gjennom å bidra som individer til Smittestopp-appen er vi med på en kollektiv dugnad og gir frivillig avkall på noe av personvernet vårt. Da må vi også være trygge på at appen har en som kan forsvare dette. Derfor må treffsikkerhet, effekt og konsekvenser av appen kommuniseres åpent slik at vi kan være trygge på dette.

Oslo Venstre vil:

  • Offentliggjøre den delen av kildekoden i Smittestopp-appen som håndterer personsensitive opplysninge
  • Sørge for åpenhet om treffsikkerhet og nytte av Smittestopp-appen – Gi den enkelte innsyn i hvordan dennes data er brukt via en innsynsportal
  • Gi mulighet for delvis samtykke til bruk av data
  • Lagre alle innsamlede data lokalt i Norge – Endre regelverket slik at dataminimeringsprinsippet må følges for alle apper som utvikles i regi av det offentlige
  • Bruke syntetiske og anonymiserte data i all forskning